Menu

Erasmus Montanus går nå på Yale-universitetet

Posted on October 15, 2017

I forrige uke møtte jeg Erasmus Montanus på Yale i USA. En tydeligere illustrasjon av splittelsen i dagens USA har jeg aldri før opplevd.

Husker dere Holbergs Erasmus Montanus?  Han som kom hjem fra universitetet og beviste at Mor Nille var en sten?  Og ble ledd av som et akademisk misfoster, til tross for at det var han som hadde rett - han hadde lært at jorda var rund og ikke flat slik alle på landsbygda trodde.


I forrige uke møtte jeg Erasmus Montanus på et akademisk seminar på Yale-universitetet i USA.  Han var der i form av et trettitall medisinerstudenter og lærere som argumenterte like vellystig intenst og selvbevisst for sin akademiske lærdom.


MINDFULNESS SOM AVSPORING

Denne gangen var det Mindfulness-meditasjon som fikk gjennomgå.  Utgangspunktet var en artikkel om politifolk som lærte denne meditasjonsmetoden for å stresse ned og bli i stand til å handle mer rasjonelt og omtenksomt i pressede situasjoner.  Som lærer i Acem-meditasjon er jeg ikke overbevist om at Mindfulness er det beste virkemidlet for dette.  Men det er liten tvil om at metoder som gir avspenning og økt frihet i forhold til intense følelser og av-reagering kan være et gode spesielt for yrkesgrupper som jevnlig settes under sterkt og tildels ekstremt pres


Det var det ingen forståelse for på Yale-seminaret.  Tvertimot.  Her "visste" man at politivold i USA handler ene og alene om strukturelle forhold, rasisme og mannssjåvinisme.  Alt annet ble sett som farlige avsporinger fra det å gripe fatt i de reelle problemene.  Derfor måtte Mindfulness-bølgen bekjempes på alle fronter. 


ET DYPT SPLITTET USA

Dette skjer i et USA som nettopp har fått en svært impulsiv, avreagerende og uforutsigelig president.  Han er blitt brakt til makten av et midtre USA som preges av en dyp mistillit til Hillary, Washington og selve Utviklingen som går dem imot.


Og hvem kan man se for seg at de arbeidsløse, hvite industriarbeidere fra bilindustrien i Detroit og rustbeltet forøvrig hater mest?  Jo, kanskje kremen av amerikansk ungdom som kan få sine foreldre til å betale de 48.060 dollar det koster i året å gå på et av landets desidert ledende toppuniversiteter fra New Englands Ivy-League divisjon - nemlig Yale.  De er unge, suksessfyllte, selvbevisste, intelligente og superveltalende.  De står for alle de liberale, venstreorienterte korrekte holdningene og er uten plagsomme tanker om at det kan være noe mer ved saken.  I møte med dem trenger rustbeltets arbeidsløse industriarbeidere en like skråsikker Trump til å tale for seg.  Og det er der man står idag.


KYSTFOLKET KAN IKKE LENGER SNAKKE MED DEM I MIDTEN

De liberale har flyktet fra det midtre Amerika med dets meningspress og funnet seg sine likesinnede på Øst- og Vestkysten.  Dialogen med det midtre Amerika har forstummet.  Erasmus Montanus har ikke lenger noe språk til å snakke med Mor Nille - og med denne splittelsen og Trump i Det hvite hus kan alt skje.


Mot dette bakteppet er det velgjørende å lese boka ”Beyond the messy truth” av den afro-amerikanske og selverklært progressive CNN-programlederen Van Jones.  Ut fra sitt eget utgangspunkt i det midtre Amerika og sin status som liberal mediemann på Østkysten i CNN ser han på hvordan splittelsen i Amerika utviklet seg allerede før Trump og hva som skal til for å bygge bro over den og skape en samlende visjon for et bipartisan Amerika etter Trump.  Da må partene se gevinsten i å lytte til hverandre og etterhvert forstå hverandres grunnholdninger. 


Hans hovedsynspunkt: A REBELLION WAS JUSTIFIED.  BUT THE WRONG REBEL WON.


Skal vi håpe på en bedre situasjon etter Trump må Erasmus Montanus og Mor Nille igjen lære seg til å snakke sammen.  Det gjør de ikke idag.